Tejelő szarvasmarha ágazat

A Tedeji gazdaság megalakulása óta a tejelő szarvasmarha tenyésztés meghatározó ágazat a gazdaság életében. A természeti adottságok, a nagy kiterjedésű intenzív szálastakarmány termő területek, a telephely közelében elhelyezkedő öntözhető abrak- és tömegtakarmány termő területek megfelelő alapot és biztonságos hátteret nyújtanak a nagy létszámú szarvasmarha tenyésztés számára. A hazai tejhasznú ágazat tenyésztési irányelveit és a tejpiac igényeit követve Tedejen is a tejelő Magyar Barna, majd a tejelő Magyar Tarka és a Hungarofríz fajta tenyésztése folyt, majd végül a 90-es évek elején kezdődött el a tisztavérű Holstein-fríz fajta tenyésztése. A 95%-os Holstein génhányadú állomány jelenleg is magas beltartalmú extra tej termelésére képes, az értékesített tej 4,2%-os zsír és 3,4%-os fehérje tartalmú. A TEDEJ Cégcsoport 13 millió liter tejkvótával rendelkezik, jelenleg 2.000 darab tejelő tehén termelésével.

A minél nagyobb genetikai előrehaladás kihasználása érdekében a legfejlettebb tenyésztési és szaporodás biológiai technológiákat alkalmazzuk. Az Amerikából és Kanadából származó mélyhűtött szaporító anyag használatával a világ legjobb bikáitól származó tehenek termelnek állományunkban. 2005-ben 110 darab embriót ültettünk be növendék üszőkbe, melyekből megszületett utódok a hazai tenyésztés magas genetikai értékét képviselik. A kimagasló küllemű és termelésű tehenek értékeit saját embriómosással és beültetéssel tartjuk fönn állományunkban. Az ivarspecifikus szaporító anyagnak köszönhetően pedig (melyek kizárólag nőivarú utódokat hoznak létre) el tudjuk érni, hogy állományunkban 15%-kal több nőivarú utód születik, mint amennyi bikaborjú.

A magas tejtermelésű állomány takarmányozására szolgáló tömegtakarmányokat saját területeinken állítjuk elő, melyek kitűnő minőségét a legmodernebb betakarító géppark biztosítja. A 12.000 bála réti és lucerna széna minőségének megóvását fedett szénatározók biztosítják, a kimagasló termésátlagú öntözött területeken termesztett lucernából 6.000 tonna magas fehérje tartalmú szenázst készítünk. A 35.000 tonna siló kukorica szilázs a telepek körül elhelyezkedő területekről takarítjuk be.

A gazdaságos és hatékony termelést, a genetikai értékek kihasználását számos beruházás és fejlesztés szolgálja. A nyitott, pihenőboxos, ventilátorokkal felszerelt istállókban a tehenek nyáron is jól érzik magukat. Az 50 állásos körforgós fejőház a legmodernebb fejési technológiát képviseli hazánkban. A tehenek egyedi azonosítása és a napi egyedi tejmérés nagy segítséget nyújt az ivarzó tehenek kiválogatásában, a tehenek termelésének napi szintű nyomon követésében illetve a beteg tehenek kiválogatásában. Az új silótér építésével az erjesztett takarmányok minőségének javulását és a veszteségek csökkentését kívánjuk elérni. A trágyakezelési technológia korszerűsítése pedig nemcsak a tehenek komfortérzetét javítja, hanem az elvárt környezetvédelmi előírásoknak megfelelően hatékony és talajkímélő trágyakezelést tesz majd lehetővé.

A nagy tejtermelésű tehenek a napi 65 liter tej termeléséhez 50-55 kg takarmánykeveréket és 200 liter vizet is elfogyasztanak. A takarmány emésztését a bendőben 300 baktériumfaj segíti, az állatok kérődzése közben 180 liter nyál képződik naponta.

A fejés 50 állásos Bau-Matic, külső fejésű karusszel fejőálláson történik amerikai technológia szerint. A 2008-ban átadott új fejőház a tejtermelő tehenek fejéssel szemben támasztott legmodernebb technológiájának felel meg. Óránként 250-300 db tehén fejésére alkalmas fejőház szellős, nyáron is kiváló környezetet biztosító épületben lett elhelyezve. A tehenek egyedi transzpander segítségével vannak azonosítva, melynek segítségével nemcsak a tejleadás és fejési paraméterek követhetők és rögzíthetők percről-percre, hanem az állatok mozgása, viselkedése is nyomon követhető, így kiválogatható az ivarzó és beteg állat is. A fejőházhoz tartozó számítógépes program rögzíti a tehenek tejét, tejleadási értékeit, a tej minőségét, segíti a tenyésztési adatok gyűjtésén keresztül a tehenek termékenyítését és vemhesítését, technológiai kezelését, emellett nyomon követhető és ellenőrizhető a fejők munkája is.

A modern tejkezelési technológiának köszönhetően a tejet 2 percen belül 5 oC alá hűtik a nagy teljesítményű pillanathűtők. A 48.000 liter tároló kapacitás segíti a tej 4 oC alatti tárolását és minőségének megőrzését a szállításig.