Keveréktakarmány gyártás

Az alábbiakban röviden bemutatjuk azokat a jelentősebb termékeket, melyek Tedejről könnyen beszerezhetőek a környéken meglévő és a leendő kis- és nagyüzemi állatállomány részére. Az ismertebb, nagyobb volumenű tápokon túl, néhány kuriózum is felkerült listánkra. A bemutatás természetesen közel sem teljes körű, és elsősorban a keverőüzemünk közvetlen ajánlatának változatosságát kívánja szemléltetni.

A ’90-es években abszolút modernnek számító tedeji keverőüzem az elmúlt négy évben teljesen megújult. Kicseréltük az anyagtovábbító rendszert így a takarmány törvény végrehajtására kiadott 43/2003. FVM Rendelet szerinti anyagelmaradás-mentes gyártást tudunk megvalósítani. Szem előtt tartva a környezetvédelmi előírásokat, a meglévő kétmenetes keverés (előkeverék gyártás és lisztes összemérés) helyett, szemes összemérést valósítottunk meg és minimálisra csökkentettük a porkibocsátást. A beépített SKIOLD típusú tárcsás daráló végzi, a bemért anyag aprítását energiatakarékosan, a gyártott tápot felhasználó állatfaj és korcsoport igényeihez igazítva a szemcseméretet.

A takarmány keverékek optimális energia tartalmának biztosítására növényi olajok bedolgozási lehetőségét is megoldottuk mind a dercés, mind a granulált termékre egyaránt. A takarmány felhasználás optimalizálása érdekében, szükségessé vált a késztápok jó minőségű granulálása 3 mm és 5 mm matricákon, és esetleges visszaroppantása.

Gyógyszeres anyagok, premixek felöntése a keverőgépre szerelt beöntő garaton keresztül történik. Hajdú-Bihar megyében egyedülálló módon, Tedejen az állatgyógyászati készítmények késztermékre vetített hatóanyag tartalmának legkisebb mennyisége 2 mg/kg, a vényköteles készítmények esetében a legnagyobb mennyisége 3.000 mg/kg lehet.

A számítógépes folyamatvezérlő rendszer, alkalmas a komponensek összemérésén felül, a teljes technológiai folyamat automatikus irányítására és termelési folyamat dokumentálására. Különös gondot fordítunk az üzem Minőségellenőrzési szabályzatában és a HACCP rendszerben kidolgozott eljárások rendszeres karbantartására és gyakorlati végrehajtására.

A Tedejen gyártott tápok mindegyikére, kivétel nélkül jellemző az egyöntetű, kiváló minőségű szemes és ipari alapanyag felhasználás. Beszállítóinktól megköveteljük, hogy az általuk szállított termékek első osztályú minőségű, tiltott- és nem kívánatos anyag-mentes legyen. Nem megengedett állati eredetű szövetet nem tartalmazhat, és hogy a GMO tartalomra vonatkozó törvényi előírásokat maradéktalanul betartsák.

A TEDEJ Zrt., a keleti térségben olyan egyedülálló szója és gabonafélék, vagy ezek keverékeinek feltárását szolgáló technológiai berendezést épített, mely segítségével magas beltartalmi értékű és nagy fehérje tartalmú takarmányok állíthatók elő, magas hőmérsékleten és nyomáson, mechanikus zúzással és őrléssel az extruder csigás művelő egységében. E kettős hatás következtében ínaktiválódnak a termék káros anyagai, a kezelés hatására a gabona magvak keményítőtartalma feltáródik és így az emészthetősége fokozódik. A gombák és baktériumok elpusztulnak és ezáltal a gyógyszer felhasználási igény is csökken vagy teljesen feleslegessé válhat.

Minőség Kukorica pehely    Árpa pehely    Búza pehely   Full-fat szója
Ny.feh. % min.: 7,5 12,0 12,0 30,0
Ny.rost %max.: 2,0 5,0 5,0 6,0
Nedvesség % max.: 14,0 12,0 12,0 12,0
Nyers zsír % min.: 2,0
Nyerszsír+feh. max.: 50,0
Ureáz aktivitás N/mg max.: 0,3

A lucerna nagyon értékes takarmány, mely fehérjében, karotinban, az ásványi elemek közül kalciumban és vasban gazdag. Májustól októberig, tehát egész évben etethető. Az MGF üzemünk évente több mint 2.000 tonna kiváló minőségű lucerna-pelletet és dehidratált lucernaszecskát készít.

Minőség Lucerna pellet    Lucerna szecskatábla
Ny.feh% min.: 15 15
Ny.rost % max.: 26 26
Nedvesség % max.: 14 14
Pellet átmérő mm.: 12
Bála mérete cm sz./hossz./mag.: 110/130-160/80
2 db bála/raklap

A szemestermény szárító üzemünkben a térségben, a legkedvezőbb díjakon tudjuk a környékről beszállított terményeket tisztítani, szárítani, tárolni. Tárolókapacitásunk mintegy 70.000 tonna, jó minőségű, beázás mentes, ipari padlóval ellátott tárolóhelyek.

A takarmány-gazdálkodási ágazat dolgozóinak oktatási programjához igazodva, a személyzet rendszeres szakmai elméleti és gyakorlati oktatásban részesül. Nagy hangsúlyt helyezve a gyártás során, a nyomon követhetőséget biztosító nyilvántartások vezetésének fontosságára, a gyártástechnológiai utasítás műveletpontos végrehajtásának jelentőségére, a gyógyszeres takarmány előállítás során felhasznált termékek által kiváltható közegészségügyi problémákra, a káros keveredés veszélyére, a kimérés körülményeire, pontosságára stb.

TEDEJ Zrt. takarmány-gazdálkodási ágazata által előállított tápokat ömlesztve és igény szerinti zsákos kiszerelésben hozzuk forgalomba, sertés, baromfi és szarvasmarha különböző korcsoportjainak és hasznosítási irányukhoz igazodva. Az extruder üzemi termékeket, a szója, kukorica, búza, és árpa pelyheket és a és a lucernaliszt üzemi termékeket ömlesztve és big-bag csomagolásban is értékesítjük.