Gyümölcstermesztés

Társaságunk a térségben úttörőként kezdett a gyümölcstermesztésbe. A vállalatcsoport jelenleg 105 ha-on foglalkozik gyümölcstermesztéssel. 60 ha alma, 35 ha meggy, 4 ha cseresznye, 4 ha szilva, 2 ha körte. Ezen kívül folyamatban van 11 ha intenzív alma telepítése.

A kisnövésű almafák támrendszere mellett 1 méteres tőtávval vannak telepítve. A sorköz füvesített, melyet rendszeresen ápolunk. Az ültetvény korszerű csepegtető öntözőrendszerrel van felszerelve, mely tápoldat kijutatására, fagyvédelemre és színesítő öntözésre is alkalmas. Az ültetvény vagy nagy kézimunkaerő igénye miatt hosszútávon jelentős szerepet játszik a foglalkoztatásban.

A megtermelt gyümölcsök közül a meggyet, cseresznyét, szilvát, illetve az alma, körte egy részét frissen szedve értékesítjük. Az alma, illetve körte további részét hűtőházunkba betároljuk. Főbb almafajtáink a következőek: Gala, Idared, Golden, Braeburn, Topáz, Jonagold, Granny Smith, Fuji, Summerred, Earlygold.

A gyümölcsöskert hozamának elhelyezését segíti az 1.050 tonna tárolókapacitású hűtőház. Az almát itt korszerű légösszetétel-szabályozható (ULO rendszerű) termekben tudjuk tárolni, így biztosítva azt, hogy a gyümölcs minél frissebben, üdébben kerüljön a vevők felé. A hőmérséklet és a páratartalom szabályozásán túl (CO2 adszorber és nitrogén generátor segítségével) CO2 és O2 szabályozás is történik, jelentősen megnövelve a frissen tartási időt. Termékeink akár május-június hónapig is romlásmentesen tárolhatók. A gyümölcsösben integrált növényvédelmi technológiát alkalmazunk, ezzel garantálva a friss gyümölcs szermaradvány mentességét.

Cégünk rendelkezik egy gyümölcsválogató, osztályozó, manipuláló, csomagoló gépsorral, így az almát, méret, súly és szín szerint tudjuk a vásárlói igények szerint különválogatni és csomagolni.

Részt veszünk egy helyi Termelői Értékesítő Szervezet (TÉSZ) működtetésében.

Társaságunk Nyírmadán is rendelkezik egy 600 tonna tárolókapacitású hűtőházzal, melyből 400 t légösszetétel-szabályozható. Itt a térségben termelt alma felvásárlásával és tárolásával, esetleg szabad tárolókapacitás megléte esetén bértárolással foglalkozunk.

Kertészeti korszerűsítések a Tedej Vállalatcsoportnál

A Tedej Vállalatcsoport már meglévő hűtőházi kapacitásának korszerűsítésére és bővítésére nyújtott be támogatási kérelmeket 2012-ben az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap „Kertészet korszerűsítésre” kiírt pályázatára.

Két nyertes pályázatunk közül az egyik célja a 2002-ben épült hűtőházunk technológiájának felújítása, korszerűbbre cserélése. A fejlesztésnek köszönhetően a megtermelt gyümölcseinket energiatakarékosabban, hosszabb ideig tudjuk eltartani, mely új technológiai eljárásnak köszönhetően a gyümölcs megőrzi a frissességét és üdeségét a tárolás végéig. A új technológia lehetővé teszi, hogy a betárolt alma a minőségét az utolsó kitárolásig megtartsa, ezáltal késő tavaszig tudjuk szezonális gyümölcseinket a piacigényeknek megfelelő kiváló minőségben kínálni.

Másik pályázatunk keretében új hűtőház épült. A hűtött légtérfogat 1.498 lm3-t míg az előhűtő-manipuláló téré 2.196 lm3. A három hűtőkamra egyenként 315 db 1,0 m x 1,2 m x 0,8 m méretű almáskonténer befogadására alkalmas. A hűtőház építése során ügyeltünk arra, hogy egy szerkezetileg tartós, hőtechnikailag alacsony energiafelhasználású épület létesüljön, melynek hűtését szintén a legmodernebb technológiával oldottuk meg.

A hűtőházaknál alkalmazott új modern vezérléstechnikának köszönhetően a termek hőfoka és gázelegyének összetétele közvetetten, számítógépes rendszer segítségével távolról is nyomon követhető, pontosan visszakereshető, probléma esetén pedig egyedi hibajelzés alapján gyorsabb beavatkozásra nyílik lehetőségünk.

Az új technológiák másik újdonsága a betárolásra kerülő alma előhűtése, melynek során 100-120 tonna gyümölcs lehűtésére van lehetőség. Ez az eljárás a korábbi technológiához képest 20% energia-megtakarítást eredményez. Az előhűtést követően a gyümölcsöt betárolják a kamrákba ahol véglegesen lehűtik +5 C-ra. A tárolási hőfok beállítása 2-3 nap alatt történik. Ezt követően a berendezések hőtartási módban működnek. Az üzemeltetés során az új technológia szintén 20% körüli megtakarítást eredményez, miközben a karbantartási költségek minimálisak.

A fejlesztések során megújuló energia hasznosítására is sor került: a napkollektorok által nyert napenergiát meleg víz előállítására használjuk fel az épületeknél, amit az egyes hűtőházi munkafolyamatok során hasznosítunk.

Hűtőházainkban elsődlegesen a több, mint 70 ha hektár almásunkból származó gyümölcsök kerülnek tárolásra, de más gyümölcseink (meggy, körte, stb.) időszakos tárolása is megoldott. A tárolásra kerülő alma minőség ellenőrzése már a szedéskor elkezdődik. A sérült, ütődött vagy valamilyen betegség által megtámadott almát elkülönítve gyűjtjük. Az egészséges, fajta és méret szerint válogatott almák konténerben érkeznek a hűtőházba, ahol megkezdődik az előhűtésük, majd a hűtőtárolóba kerülnek. A betárolás minden fázisát gondosan dokumentáljuk, a hűtőházban található készleteket folyamatosan ellenőrizzük.

A tárolt gyümölcsök főleg étkezési céllal kerülnek értékesítésre, illetve több éve fajtaválogatott natúrleveket is készítünk. Részt veszünk az iskolaalma programba is, mely során Hajdúnánás, Hajdúdorog, Polgár, Görbeháza településekre, hat iskolába több mint 117.000 db gyümölcsöt és 11.740 liter gyümölcslevet szállítunk időszakonként. A program keretében a gyermekeknek bemutatjuk gazdaságunk működését is, első sorban modern gyümölcsültetvényeinket és hűtőházainkat.

A fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak munkahelyeket tudtunk megőrizni, de újakat is sikerült létrehoznunk.

Hűtőházaink fejlesztésére 245 milló forintot fordítottunk, melyhez az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból „Kertészet korszerűsítés” jogcímre 75.222.804 Ft támogatást nyertünk.