Takarmánykeverő üzem komplex fejlesztése a Tedej Zrt.-nél

A Tedej Zrt. (továbbiakban: Társaság) VP3-4.2.1.3-21 „Takarmány előállító üzemek fejlesztésének támogatása” című pályázati kiírás keretében 88,144 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

A projekt célja az elavult takarmánykeverő üzemének komplex fejlesztése, melynek eredményeként növelhető a jó minőségű takarmány előállítás hatékonysága, csökkentve a környezett terhelést és az élőmunka felhasználást, javítva a fajlagos takarmány felhasználást. A korszerűsítés alapvető szempontjai: biztonságos mennyiségű és minőségű alapanyagok tárolási feltételeinek biztosítása, alapanyagok minőségének fokozott ellenőrzése, technológiai berendezések műszaki színvonalának és üzembiztonságának fokozása.

A fejlesztés célja hogy olyan kiváló minőségű takarmányt tudjunk előállítani, amely az adott állatfaj, korcsoport igényeihez igazodik és megfelel az állattartó telep takarmánykiosztó technológiájának.

A takarmánykeverő üzem berendezései már nem szolgálták a jó minőségű takarmány gyártást. A teljes üzemi technológia átalakításával tudtuk modernizálni az előállítási folyamatot, valamint növeltük az előállított takarmány minőségét, a gyártási biztonságot, maximálisra emelve az állatjólétet és a járványvédelmet. Ennek elérése érdekében azonban meg kellett valósítanunk egy komplex fejlesztést. A komplex fejlesztés tartalmazza az alábbi beruházásokat:

A buttlerek töltését az állategészségügyi és járványügyi helyzet miatt, át kellett alakítani, hogy a sertéstelepi takarmány kiszállító autó útját ne keresztezze. A tárolók töltése 26 fm láncos szállítóval, 2 méteres beömlő garattal, előtetővel kerül kialakításra. A napi takarmányalapanyagok betárolásának javításához szükséges volt egy 2 méteres garat, 10 fm láncos szállítóval. Az eddigiekben a buttler tárolókból az utolsó 300-400 tonnát kézi munkaerővel kellett kitárolni, ennek kiváltása érdekében 2 db bolygócsiga került beszerelése. Egy 5,2 m-s, 20 t/h névleges szállítóteljesítménnyel, és egy 5,9 méteres, 20 t/h névleges szállítóteljesítménnyel bíró szállítószalag került beüzemelésre. A takarmánykeverő üzemünkben egy db hengerszékes daráló került beszerzése a darálási kapacitások bővítése érdekében. Beszerzésre került egy tljesen automata gőzfejlesztő beépített moduláris földgázégővel, aminek köszönhetően a kisugárzási veszteség kevesebb, mint 0,2%, így 98%-os hatásfok. Az élelmiszerhigiénia, azaz az állatjólét növekedése érdekében, szükséges volt beépíteni egy higienizáló berendezést is. A takarmánykeverő üzemben a kétféle vezérlő egység összekapcsolásra került. A folyamatirányító rendszer működéséhez szintérzékelők, helyzetjelzők, forgásérzékelők beépítése/cseréje volt szükséges a tartályokba illetve a tolózárakra-váltókra.

Projekt címe: Takarmánykeverő üzem komplex fejlesztése a Tedej Zrt.-nél

Tervezett befejezés: 2024.04.25.

Támogatás intenzitása: 50%