Vendéglátás

A hajdúsági töltött káposzta receptje:

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált sertéshús (dagadó), 15 dkg rizs, 1 nagy fej káposzta, 0,5 dl ecet, 1 evőkanál pirospaprika, ízlés szerint, fokhagyma, só, bors, delikát, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 20 dkg füstölt tartja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 10 dkg paradicsom püré

Elkészítés részletes leírása:

Fontos, hogy „lapos fejű” káposztát vegyünk! A torzsáját egy jó éles késsel kivágjuk, a külső leveleket leszedegetjük, majd a lobogó, sós, ecetes vízben megabáljuk. Amíg a káposzta megfő, elkészítjük a tölteléket.

A sertéshúst és a füstölt szalonnát ledaráljuk. A rizst megtisztítjuk, legalább három léről, jól alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük, majd a darált húshoz adjuk. Az ízlés szerint adagolt fűszerekkel alaposan összedolgozzuk.

Az időközben puhára főtt káposztaleveleket folyamatosan egy szűrőtálba leszedegetjük. A már szorosabb leveleket egyben hagyjuk, ez megmarad majd az aprókáposztának. Amikor már nem túl forró, a káposztalevelek középső vastag részét levágjuk.

Most már elkezdhetjük betölteni a lapukat, az alábbiak szerint: tenyerünkbe veszünk egy levelet, ráhalmozunk egy evőkanálnyi tölteléket, majd a bal oldalát felhajtjuk, feltekerjük és a jobb végét bedugdossuk.

A maradék káposztát, paradicsomot, paprikát vékony csíkokra vágjuk, amit a lábas aljára terítünk. Erre pakoljuk rá jó szorosan, körkörösen a megtöltött káposztákat. Felöntjük hideg vízzel, hogy jól ellepje a töltelékeket és még utána fűszerezzük sóval, delikáttal. Rátesszük az ujjnyi vastagra vágott füstült tarja szeleteket. Befedjük egy olyan fedővel, ami „beleesik” a lábasba, hogy a súly lenyomja az ételt. Így egy jó órát főzzük, először nagylángon, majd kisebb fokozaton.

Közben elkészítjük a rántást: felforrósítjuk az olajat, belekavarjuk a lisztet és aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve, beletesszük a paradicsom pürét és egy kis hideg vízzel felöntve, simára kavarjuk. Ezt rácsorgatjuk a megfőtt káposztára, meglötyögtetjük, és még egyet rottyantunk rajta.

Sok-sok tejföllel és friss, puha kenyérrel kínáljuk! Jó étvágyat kívánunk!