Bemutatkozás

A Tedej Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a cégcsoportját alkotó vállalatok döntő mértékben mezőgazdasági termelő tevékenységet folytató gazdasági társaságok, kisseb részben a főtevénység kiszolgálására létrejött társaságok. A társaság 1993-ban alakult, a jogelőd Hajdúnánás Állami Gazdaság (1949) átalakulásával és a tevékenységek továbbvitelével.

A TEDEJ Zrt. elsősorban állattenyésztési profilú. A társaság 2.000 db tejhasznú tehénállománnyal és annak szaporulataival, 1.000 db húshasznú tehénállománnyal és annak szaporulataival, 1.450 kocával és szaporulataival rendelkezik.

Jelentős a növénytermesztési tevékenység is, ennek legfontosabb feladata, hogy a nagy létszámú szarvasmarha és sertésállomány részére jó minőségű takarmánynövényeket termeljen. A növénytermesztés területe a bérelhető földek függvényében alakul, az utóbbi években növekedett, jelenleg mintegy 6.800 ha területen gazdálkodik, melyek közül a legjelentősebb a szántó és legelő.

A TEDEJ cégcsoport a termelési szerkezet kialakításánál a tevékenységek egymásra épülésére alapoz, az egyes tevékenységek végtermékei más tevékenységek alapanyagául szolgálnak. A termékszerkezet kialakításánál fő szempont a cégcsoport kiszolgáltatottságának csökkentése. A gazdasági szerkezet optimális megszervezése révén sikerül az agrárágazatot – különösen az állattenyésztést – sújtó rendszeres áringadozások cégcsoportra irányuló hatásait minimalizálni.

A TEDEJ Zrt. által értékesített állatok a legjobb hazai minőségi kategóriába tartoznak, a kiegyenlített állományt egészségesen fejlett egyedek alkotják. Az állattenyésztési ágazat végtermékeinek értékesítése kétirányú: egyrészt a regionális húsüzemek felé árusítunk, másrészt az EU szabvánnyal rendelkező nagy vágóhidak és húsfeldolgozók felé.

A szarvasmarhák fejését a legkorszerűbb technológiákkal végezzük a telephelyeinken, a tejet előre megkötött éves értékesítési szerződés alapján naponta szállítják el közvetlenül a feldolgozó üzemekbe. A bevezetett kvótarendszer a piaci kereslet-kínálat viszonyait stabilizálta, a tejágazgat viszonylag stabil és kiszámítható. A TEDEJ Cégcsoport 13 millió liter tejkvótával rendelkezik.

A növénytermesztés által megtermelt termékek nagy részét az állattenyésztésben használjuk fel. Az állatállomány tenyésztési szükséglete feletti termékeket (búza, kukorica, lucerna, stb.) külföldi és belföldi piacokon értékesítjük.

A TEDEJ Cégcsoport a térség legnagyobb munkaadója. Az elmúlt években a mezőgazdasági foglalkoztatás visszaesése idején is sikerült megőrizni az alkalmazotti létszámot, munkát és megélhetést biztosítva a szakképzett munkaerő számára. A TEDEJ Zrt. és tagvállalatai tevékenységi köréhez igazított állandó létszám kb. 300 fő. A foglalkoztatottak zöme helyben és a környéken élő, határozatlan és határozott idejű dolgozók. A gyümölcsöskertben és a hűtőházban munkát adunk a térség alkalmi munkavállalóinak. Teret engedünk a munkajog adta rugalmas megoldásoknak, ilyen például a munkaerő-kölcsönzés keretében való foglalkoztatás. Ez a nem tipikus munkavállalási forma kellően rugalmas és megkönnyíti a munkaerőpiacra háruló terheket. Támogatjuk a távmunka lehetőségét is, ami a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a munkaerő- és a céghűség megtartását jelentheti. Ezzel családos munkavállalóinkon is segítünk, amennyiben a munkafolyamat alkalmas arra, hogy az otthonról elvégezhető legyen, és azt a munkavállaló az internet és a telefon segítségével el is tudja látni.

A TEDEJ Zrt. és tagvállalatainak árbevétele éves szinten 4,5 milliárd forint, az adózás előtti eredménye meghaladja az 170 millió forintot. A TEDEJ Cégcsoport mérleg főösszege közel 13,4 milliárd forint.

A TEDEJ Zrt.-nél kiépítésre került az ISO minőségbiztosítási rendszer és a HACCP élelmiszer-biztonsági rendszer. A követelmények betartását évente a TÜV Rheinland InterCert Kft tanúsítja.

A Tedej Cégcsoport szervezeti ábráját ide kattintva nézheti meg.