Növénytermesztés

A növénytermesztés területe a bérelhető földek függvényében alakul, jelenleg mintegy 4.818 ha szántó és 1.486 ha legelő területen folyik.

A növénytermesztés által megtermelt termékek nagy részét az állattenyésztésben használjuk fel. Az állatállomány szükséglete feletti őszi búza, kukorica mennyiséget külföldi és belföldi piacokon értékesítjük.

Növénytermesztésünk elsődleges feladata s nagylétszámú állatállomány takarmányszükségletének biztosítása. A szántóterületeink jelentős, több, mint 1000 ha-os része öntözésre berendezett. A Keleti-főcsatornán érkező Tisza vizét egy összetett csatornarendszer a pusztai nyomásközpontba vezeti. A nyomásközpont nagy teljesítményű szivattyúi a vizet a felszín alatti nagynyomású AC csővezetékrendszerben továbbítják. A felszín alatti vízvezetékrendszerhez a szántóföldön lévő öntözőberendezések ún. hidrásokon keresztül csatlakoznak. Az öntözőgépeink zömében lineár típusú esőztető berendezések, melyek a vizet a csendes esőhöz hasonló módon, a talajszerkezetet kímélve juttatják ki.

Vetésszerkezetünkben egyre meghatározóbb növény a lucerna. Óriási lehetőséget látunk benne, a hazai fehérjegondok megoldásában.

Társaságunk a térségben úttörőként kezdett a gyümölcstermesztésbe. Jelenleg 66 hektár intenzív alma ültetvénnyel és 43 hektár csonthéjas gyümölcsössel (meggy, cseresznye, szilva) rendelkezünk. A kisnövésű almafák támrendszere mellett 1 méteres tőtávval vannak telepítve. A sorköz füvesített, melyet rendszeresen ápolunk. Az ültetvény korszerű csepegtető öntözőrendszerrel van felszerelve, mely tápoldat kijutatására is alkalmas. Az ültetvény vagy nagy kézimunkaerő igénye miatt hosszú távon jelentős szerepet játszik a foglalkoztatásban. A gyümölcsös fokozatosan fordult termőre. A betakarított termés, válogatás után korszerű légösszetételt szabályozó hűtőházba kerül. A hűtőház, amely 2002-ben került átadásra, 1100 tonna gyümölcs romlásmentes tárolására alkalmas.

Comments are Disabled